Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Siófoki Plébánián működő imacsoport tagjai közül néhányan a Szegénygondozó Nővérekkel 6 éve látogatnak betegeket a Kórház Krónikus Osztályán. Ennek az önkéntes szolgálatnak célja kettős:

  • egyrészt rátalálni azokra a betegekre, akik katolikusként valamilyen szentséget kérnek / betegek kenete, gyónás, szentáldozás /, és ennek a kérésnek továbbítása az atyák felé;
  • másrészt a betegek meglátogatása, a velük való beszélgetés, imádkozás. 

Mindenkit megszólítanak, nem csak a katolikus betegeket. Céljuk nem a térítés, inkább a saját emberi kereteik között a Szentlélek segítségével elvinni a mindenkit egyformán szerető Istent a betegágyakhoz. A beteglátogatók a hét egy-egy napján bemennek a betegekhez, kapcsolatba kerülnek a nővérekkel, velük is beszélgetnek. Ha valamelyik beteg elutasító, nem szeretne beszélgetni, nem erőltetik. Arra törekszenek, hogy a szeretet apró jeleivel, meghallgatással, figyelemmel, mosollyal, bátorítással, egy kézfogással, enyhítsék a betegek szenvedését, kiszolgáltatottságát.

Aki kórházba kerül, az magányt, testi-lelki fájdalmat és bizonyos elszemélytelenedést él át. Az orvosok általában csak a betegségét gyógyítják, a lelkével a beteglátogató foglalkozik, aki szívével meghallgatja mit érez, mi foglalkoztatja nehéz helyzetében.  Megpróbálják kiemelni magányos szenvedésükből, lelki karjaikat nyújtva feléjük, befogadják őket.  Aki szeretné, azzal imádkoznak.

„Akkor tudunk adni a betegeknek, ha ráébredünk, mi magunk mennyi szeretetet kaptunk Istentől. Ha felfedezzük ezt a túlcsorduló megajándékozottságot, akkor tudunk igazán adni… és akkor ebből a szeretetből bőségesen jut a betegeknek is.” /Janig Péter kórházlelkész/

Amikor elindultak, 8 hetes kurzuson vettek részt, körülbelül 40 fő járt, és ebből 4-5 személy a jelenlegi beteglátogató. A meghívást itt is csak azok tudják teljesíteni, akik belülről érzik, hogy Jézusért, Vele elindulnak, mert Ő is a betegekért, bűnösökért jött, s segítenek Neki.

Jézus küldi őket, hogy szeressék az ott lévőket. Ehhez imádkozó embernek kell lenni, hordozni őket imában, meggyógyítani nem tudják, de a haldokló mellett elmondott Irgalmasság Rózsafűzére csodát tesz a nagy útra indulóknál. Megkapják az erőt mindahhoz, amit az Úr általuk akar elvégezni a világban, mert a kórház is evangelizációs terület.