Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép"Mindent Isten nagyobb dicsőségére!”

Istenhívő szüleim három gyermeke közül elsőként születtem meg Nagykanizsán, immár harmincnégy éve, 1974. május 10-én. Húsznapos koromban részesültem a keresztség szentségében, itt az Alsóvárosi templomban, majd növekedve, rendszeresen részt vettem a „régi rendszer vallásszabadságának vívmányaként” a szombatonkénti sekrestyebéli hittanórákon.

Középiskolába a Győri Bencés Gimnáziumba jártam, aminek sok mindent köszönhetek, mind tudásbeli, mind lelki gyarapodásban és persze a jó barátokat és atyákat, akikkel azóta is, kevésbé intenzíven, de tartom a kapcsolatot. Harmadik év felénél, két osztálytársammal együtt elolvastuk Don Bosco életét. Nagyon megtetszett, hogy egy vidám Szalézi Társaságot alapított és hogy a fiatalokkal foglakozott, így jelentkeztünk szalézinak. Egy év szombathelyi noviciátus után Óbudára mentünk a Tanulmányi Házba, ahonnan a Piarista Kalazantínumba jártunk teológiára. Nagyon jó volt, hogy több szerzetesrendből valók együtt tanulhattunk. Piaristák, jezsuiták, domonkosok, kármeliták, premontreiek és szaléziak. Kissé elbizonytalanodtam és Gyökössy Bandi bácsi javaslatára, megnéztem az „érem másik oldalát” is. Két évig dolgoztam Nagykanizsán a Pszichiátrián ápolóként és foglalkoztatóként besegítve az orvosoknak terápiás csoportokba. Szembesültem élettel, halállal, alkoholbetegséggel, skizofréniával, depresszióval… Polgári szolgálat, majd tanulás és öt év könyvtári munka következett. Mindezek a tapasztalatok meghatározóak az életemben, az emberek megismerésében, kapcsolatok kialakításában pedig sokat segít. Mindezekkel párhuzamosan, ez idő alatt is szinte folyamatosan foglalkoztatott, hogy hosszú távon merre tovább? Az utóbbi időben, még jelentkezésem előtt, intenzívebben besegítettem plébániánkon a liturgiába, áldoztatásba, ministránsokkal való foglalkozásba, hogy még szebb legyen a szentmise. Harmincadik évemet betöltve, megszületett bennem, hogy a papi szolgálat az én utam és talán ehhez kaptam is némi talentumot.

Göndics János

 

Göndics János atya szenteléséről, és első szentmiséjéről a Nagykanizsai Szent József plébánia honlapján képek is megtekinthetők: