Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A honlap kezdődő átalakítása miatt ez az oldal zárolásra került.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Apa és fia

(Tulcsi, 2009.05.26 17:17)

"Egy nap megkérdi apját a fia: "Apu, részt vennél velem a maratonon?" Az apa szívbeteg, de mégis igennel válaszol.... és így közösen elhatározták, hogy beneveznek a maratonra...
Nem sokkal később kérdi a fia az apját: "Apu,mit gondolsz jelentkezhetünk az Ironman-ra?"
Az apa igennel felelt.."igen,......de ez a legnehezebb triatlon a világon, melyet évente Hawaii-n rendeznek, ahol a versenyzőknek 3,86 km-t kell úszni, 180,2 km-t kerékpározni, 43,19 km-t futni a szigeten keresztül..."
Apa és fia egy testté váltak, hogy részt vehessenek a versenyen most pedig nézd meg a filmet.......

http://www.youtube.com/watch?v=VJMbk9dtpdY

A saját kereszted

(Tamás atya, 2009.05.21 13:22)

Egyszer egy férfinél betelt a pohár, térdre borult a szobájában és így imádkozott Jézushoz:
- „Nem bírom tovább! A keresztem túl nehéz Uram, elfáradtam! Kérlek, hadd tegyem le és kaphassak egy másikat.”
- „Rendben van gyermekem!” – válaszolta Jézus és levette róla a keresztet.
Ezután, Jézus elvitte egy nagy helyiségbe a férfit, hogy választhasson egy másik keresztet.
Hatalmas terem volt telis-tele különböző nagyságú keresztekkel. Volt olyan hatalmas is, melynek a tetejét nem is lehetett látni. A férfi bóklászott a sok kereszt között, mire nagy nehezen a sarokban meglátott egy aprócska kis keresztet.
- „Azt kérem, ott, ami a sarokban van!”
- „Drága gyermekem, ez az a kereszt, amit éppen az előbb adtál vissza!” – felelte Jézus.
Legyen tanulság számunkra, hogy amikor úgy érezzük, hogy nekünk túl nehéz, és már kibírhatatlan a fájdalom…
Nézzünk egy kicsit körül, hogy mi folyik körülöttünk. Nézzük, meg, hogy mások mivel küszködnek.
Ne csak a saját „keresztünk” súlyával legyünk elfoglalva!
És meglátjuk, hogy amit nehéznek hittünk, nem is annyira nehéz...

A mag - 0

(Tamás atya, 2009.05.21 13:14)

Egy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje,hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat. Ezt mondta nekik: "Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit." A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta: "Mindegyikőtöknek adok egy MAGOT - egy nagyon különleges MAGOT. Szeretném, ha elültetnétek ezt a magot, öntöznétek és jöjjetek vissza mához egy évre azzal, amit neveltetek a magból. Akkor majd megnézem a növényeiteket és kiválasztom, ki lesz a következő vezérigazgató."
Volt a fiatalok közt egy Jim nevezetű is aznap, aki a többiekhez hasonlóan, szintén kapott egy magot. Nagyon izgatottan tért haza, s elmondta a feleségének is a történteket. A felesége segített cserepet, földet és komposztot keríteni és Jim elültette a magot. Minden nap meglocsolta és figyelte, nőtt-e a növénye. Körülbelül három hét elteltével a többi alkalmazott már a kikelt növényekről beszélgetett. Jim mindig megvizsgálta az ő magját, de semmi nem kelt ki belőle. Eltelt három, négy, végül öt hét, még mindig semmi. Addigra már mindenki a növényéről mesélt, de Jimnek nem volt növénye, úgy érezte, kudarcot vallott.
Már eltelt hat hónap és még mindig nem volt semmi Jim cserepében. Tudta, hogy biztosan elpusztította a magját. Mindenkinek fái és magas növényei voltak, de neki semmije sem. Jim mégsem szólt egy szót sem a kollégáinak. Tovább locsolta és trágyázta a földet. Annyira akarta, hogy kikeljen a mag.

A mag - 1

(Tamás atya, 2009.05.21 13:14)

Amikor végre letelt az egy év a cég minden fiatal alkalmazottja elhozta a növényét, hogy a vezérigazgatónak megmutassa. Jim azt mondta a feleségének, hogy ő nem fog bevinni egy üres cserepet. De ő azt válaszolta, hogy őszintén el kell mondania, ami történt. Jimnek kavargott a gyomra, úgy érezte, ez lesz életének legkínosabb pillanata, de tudta, hogy a feleségének igaza van. Elvitte az üres cserepét a tanácsterembe. Amikor Jim megérkezett, csodálattal nézte a sokféle növényt, amit a többi alkalmazott nevelt. Gyönyörűek voltak, mindenféle alakú és méretű növények. Jim letette a földre az üres cserepét, sok kollégája kinevette, páran sajnálták őt.
Amikor a vezérigazgató belépett, körülnézett és köszöntötte fiatal kollégáit.
Jim próbált meghúzódni valahol a sarokban. "Istenem, milyen gyönyörű növényeket, fákat és virágokat neveltetek" - mondta a vezérigazgató. "Ma az egyikőtöket kinevezem vezérigazgatónak." Hirtelen a vezérigazgató megpillantotta Jimet az üres cseréppel a terem végében. A pénzügyi igazgatót arra kérte, hogy hívja Jimet előre. Jim megrémült. Azt gondolta: "A vezérigazgató tudja, hogy kudarcot vallottam! Talán kirúg!"
Amikor Jim előrement, a vezérigazgató megkérdezte, hogy mi történt a magjával. Jim elmondta a történetét. A vezérigazgató mindenkit arra kért, hogy üljön le, kivéve Jimet. Ránézett Jimre és mindenki előtt bejelentette: "Íme az új vezérigazgatótok!" "Jimnek hívják." Jim nem hitt a fülének. Hisz még ki sem kelt a magja.
"Hogyan lehetne ő az új vezérigazgató?" - mormogták a többiek.
A vezérigazgató akkor azt mondta: "Egy évvel ezelőtt az itt lévők közül mindenkinek adtam egy magot. Arra kértelek titeket, hogy ültessétek el, öntözzétek és hozzátok vissza nekem e napon. Én mindenkinek főtt magot adtam; halottak voltak - lehetetlen volt, hogy kibújjanak a földből. Mindegyikőtök, Jimet kivéve, fákat, növényeket és virágokat hozott nekem. Amikor észrevettétek, hogy a magok nem kelnek ki, kicseréltétek a tőlem kapott magot egy másikra. Jim volt az egyetlen, akiben megvolt a kellő bátorság és őszinteség, hogy egy olyan edényt hozzon ide, amiben az én magom van. Ezért ő lesz a következő vezérigazgató!"

A mag - 2

(Tamás atya, 2009.05.21 13:12)

Ha őszinteséget vettek el, bizalmat arattok.

Ha jóságot vettek el, barátokat arattok.

Ha alázatot vettek el, nagyszerűséget arattok.

Ha kitartást vettek el, elégedettséget arattok.

Ha megfontoltságot vettek el, reményteli kilátást arattok.

Ha kemény munkát vettek el, sikert arattok.

Ha megbocsátást vettek el, megbékélést arattok.

Tehát, vigyázzatok, mit vettek el ma, mert ez határozza meg, mit
fogtok később learatni.

"Bármit adtok az életnek, az élet visszaadja azt nektek."

Mai Ige

(Tulcsi, 2009.05.20 21:34)

Ha érdekelnek még hasonló gondolatok, a

www.maiige.hu

oldalon minden napra találsz magadnak!

még

(Tulcsi, 2009.05.19 15:15)

Mások nem találnak számukra megragadó dolgokat a világban?

Paulo Coelho - Idézetek

(Tulcsi, 2009.05.19 15:14)

"Az első tünete annak, hogy megöljük az álmainkat, az időhiány. Álmaink halálának második tünete: bizonyosságaink. Végül álmaink halálának harmadik tünete a béke."

"Amit meg kell tanulnunk, az mindig ott van a szemünk előtt, csak alázatosan és figyelmesen körül kell néznünk, hogy meglássuk, mit akar tőlünk az Isten, és melyik a legjobb lépés, amit a következő pillanatban tehetünk."

"Ha valaki képes szeretni a társát előírások és feltételek nélkül, az az isteni szeretetet testesíti meg. És ha testet ölt benne az isteni szeretet, akkor a felebarátait is szeretni tudja. És ha szereti felebarátait, akkor önmagát is szeretni fogja. Ha pedig szereti önmagát, a dolgok a helyükre kerülnek."

"Van valamitek, amit nem adnátok oda? Mindent, amitek van, oda fogtok adni egy napon. Gyakran mondjátok: "Adnék, de csak az arra érdemesnek." Kertetekben a fák nem mondják ezt, sem nyájatok a legelőn. Adnak, hogy élhessenek, mert a nem-adás elpusztít."

"Sok sebet hordozok, de hordozok magamban olyan pillanatokat is, melyek soha nem történtek volna meg, ha nem merészkedek túl a határokon."

"Az, hogy rátalálsz valami fontos dologra az életben, nem jelenti azt, hogy minden mást fel kell adnod."

"Miközben mosogatsz, imádkozz! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél, és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie."

"A szeretet nem szokás, elkötelezettség vagy hála. A szeretet nem az, amit a romantikus dalok mondanak róla. A szeretet van. Nincs definíciója. Szeress, és ne kérdezz sokat. Csak szeress."

Milyen a hozzáállásod? (Mai Ige)

(Tulcsi, 2009.05.18 17:08)

"Az Úr ítéli meg a motivációinkat." (Példabeszédek 16:2 CEV)
Salamon azt mondta: "Mi vélhetjük úgy, hogy tudjuk, mi a helyes, de az Úr ítéli meg a motivációinkat." Az író, Isabel Wolseley, azt mondja: "Én egy szelíd, mindenkivel jól kijövő személy vagyok. De ez megváltozott, amikor egy barátnőmmel nézeteltérésem támadt. Elmondtam neki, hogy nekem van igazam, és azt is, hogy miért, és mások is nekem adtak igazat. A baj az volt, hogy ettől egyáltalán nem éreztem magam jobban... sőt, inkább rosszabbul. 'Uram' - imádkoztam - 'te tudod, hogy igazam van; akkor miért érzem magam mégis ennyire szörnyen?' Napokig rágódtam ezen, míg meg nem éreztem Isten válaszát: 'Igen, igazad volt, de rossz volt a hozzáállásod!' Szereztem egy kis győzelmet egy véleménykülönbségben, de veszítettem a barátság birodalmában. Bocsánatot kértem a barátnőmtől. Ő megbocsátott, és a kapcsolatunk helyreállt. Ez jó néhány éve történt, és képzeld, már nem is emlékszem, hogy miről szólt a vita. Akkor annyira fontosnak tűnt. Most már nem."
Ne hagyd, hogy miközben mindenáron be akarod bizonyítani, hogy igazad van, elmulaszd azokat az alkalmakat, amikor kedvességet tanúsíthatsz, lehetővé téve, hogy Isten foglalkozzon a másik emberrel. Akik keményfejűek közülünk, azoknak ezt írja Jakab: "legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra" (Jakab 1:19). Ki kell érdemelned a jogot, hogy beleszólhass valakinek az életébe, és ehhez idő kell. Ez azt is jelenti, hogy megpróbálod megérteni, hogy min megy keresztül az illető, különben nem fog rád figyelni. Kérdezd meg magadtól: "Mi a célom? Megnyerni a vitát? Jónak látszani és okosnak tűnni?" Ez garantált módszer a kapcsolatok lerombolására. Pál azt írja: "Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa gondolkodásotokat és hozzáállásotokat!" (Efézus 4:23 NLT). Összegzésül: ha odafigyelsz a Szentlélekre, akkor Ő meg fogja neked mondani, hogy mikor van szükséged a hozzáállásod kiigazítására.

Richard L. Evans

(Tulcsi, 2009.05.12 17:01)

"Felbecsülhetetlen érték olyan személyt találni, aki vállalja a felelősséget, aki befejezi a dolgokat, végigviszi az utolsó részletig - tudni, hogy ha valaki elvállalta a megbízatást, akkor eredményesen és lelkiismeretesen el is végzi."

Reményik Sándor: Csendes Csodák

(Tulcsi, 2009.05.04 19:42)

Csendes Csodák

Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák.

Tedd a kezedet a szívedre,
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodálatosabb dolog?

Nézz a sötétkék végtelenbe,
Nézd a kis ezüstpontokat:
Nem csoda-e, hogy árva lelked
Feléjük szárnyat bontogat?

Nézd, árnyékod hogy fut előled,
Hogy nő, hogy törpül el veled,
Nem csoda ez? – s hogy tükröződni
Látod a vízben az eget?

Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.

Tanulj meg együttműködni! (3) Mai Ige

(Tulcsi, 2009.04.28 18:24)

"Munkatársaim a szolgálatban" (Róma 16:3 NLT)
Isten olyan emberekkel dolgozik, akik tudják, hogyan dolgozzanak együtt emberekkel! Nem "kihasználókkal", akik kiégetik, majd leselejtezik őket. Nem "primadonnákkal", akik a saját céljaik érdekében manipulálják őket. Nem "marhatenyésztőkkel", akik barmok módjára terelik őket. Nem, Isten olyan emberekkel dolgozik, akik tisztelik az embereket, akik felismerik és fejlesztik a bennük lévő tálentumot, akik megbecsülik és illően jutalmazzák őket, bátorítják őket, hogy elérjék teljesítőképességük maximumát, és amikor eljön az ideje, áldással és jól felkészítve bocsátják el őket újabb megbízatásukra.

Jó megállni, és hálásan visszatekinteni azokra, akik eljuttattak oda, ahol ma vagy; emlékeztetni magad arra, hogy nem magánvállalkozó vagy; hogy szükséged van más emberekre, akik segítenek neked betölteni Istennek az életedre vonatkozó tervét, és eljuttatni téged következő úticélodhoz. Pál egy egész fejezetet szentelt az ilyen embereknek: "Köszöntsétek Priszkát és Akvilát, akik munkatársaim a Krisztus Jézusban… valóban életüket kockáztatták értem, hálás vagyok nekik nemcsak én, hanem a pogányok valamennyi gyülekezete is... Köszöntsétek kedves barátomat, Epainetoszt, aki elsőként lett Krisztus követője az ázsiai tartományban. Köszöntsétek Máriát, aki sokat fáradozott értetek. Köszöntsétek Andronikoszt és Juniászt, rokonaimat és fogolytársaimat, ők nagyra becsültek az apostolok között, akik nálam is előbb lettek Krisztus híveivé. Köszöntsétek Ampliátuszt, szeretett barátomat az Úrban. Köszöntsétek Urbánuszt, aki munkatársunk a Krisztusban, és az én szeretett Sztakhüszomat. Köszöntsétek Apellészt, a Krisztus kipróbált emberét… és a hozzájuk tartozó szenteket mind." (Róma 16:3-15 NLT) Összegzésképpen: nyílj meg, érj el másokat, csiszold a társasági készségeidet!

Költészet Napja és a hitünk

(Margó (és az elsősök), 2009.04.10 09:09)

József Attila

Isten

Hogyha golyóznak a gyerekek,
az isten köztük ott ténfereg.
S ha egy a szemét nagyra nyitja,
golyólyát ő lyukba gurítja.

Ő sohase gondol magára,
de nagyon ügyel a világra.
A lányokat ő csinosítja,
friss széllel arcuk pirosítja.

Ő vigyáz a tiszta cipőre,
az utcán is kitér előre.
nem tolakszik és nem verekszik,
ha alszunk, csöndesen lefekszik.

Gondolatban tán nem is hittem.
De mikor egy nagy zsákot vittem
s ledobván, ráültem a zsákra,
a testem akkor is őt látta.

Most már tudom őt mindenképpen,
minden dolgában tetten értem.
S tudom is,miért szeret engem -
tetten értem az én szívemben.

Vállald a felelősséget!

(Tulcsi, 2009.04.06 18:10)

"Amit vet az ember, azt fogja aratni is." (Galata 6:7)
"Építs korlátot a szikla csúcsán, ne pedig kórházat a lábánál!"
"A kedvesség álruhába bújtatott kegyetlenség, ha nem társul felelősséggel."

A.de Mello: A Mester és tanítványai

(Tulcsi, 2009.04.04 18:40)

A következő nap azt mondta a Mester:

- Haj, könnyebb utazni, mint megállni.

A tanítványok persze tudni akarták, hogy miért.

- Azért, mert amíg utazol valamilyen cél felé, addig álmodozhatsz róla. Amikor megérkezel, a valósággal nézel szembe.

- De hogyan változhatunk meg, ha nincsenek céljaink és álmaink? - kérdezték az elámult tanítványok.

- Az igazi változás nem akarásból születik. Fogadjátok el a valóságot, és a változás magától fog beállni.

Szalézi Szent Ferenc: A kereszt

(Tulcsi, 2009.04.04 18:21)

Azt a keresztet, ami most annyira
nyomja válladat,
mielőtt elküldte volna hozzád az Úr,
mindenható szemével megvizsgálta,
szerető irgalmával átmelegítette,
mindkét kezével méregette,
vajon nem nagyobb-e,
nem nehezebb-e a te számodra,
mint amennyit elbírsz?
Aztán megáldotta,
szent kegyelmével,
irgalmával megillatosította,
reád és bátorságodra tekintett
és így érkezik a mennyből a Kereszt,
mint Isten köszöntése, mint a te
Istened szeretetének irgalmas ajándéka.

Le kell róla mondanod!

(Tulcsi, 2009.03.30 20:37)

"Adjatok, és adatik nektek!" (Lukács 6:38)
Van egy legenda egy emberről, aki eltévedt a sivatagban, és majd szomjan halt. Rábukkant egy kunyhóra, és látott egy rozsdás öreg kutat. Odabotorkált hozzá, megragadta a kart, és elkezdte le-fel pumpálni. De semmi sem jött. Aztán észrevett egy vizespalackot a közelben, ezekkel a szavakkal: "Barátom, először fel kell töltened a szivattyút a palackban lévő vízzel. Ui.: Ne felejtsd el újra megtölteni a palackot, mielőtt elmész." Ahogy kipattintotta a dugót, hirtelen egy döntéssel kellett szembenéznie. Ha meginná a vizet, életben maradhatna. De ha beleöntené ebbe a rozsdás öreg kútba, akkor talán még több vizet nyerhet a kút mélyéről a későbbi szükségleteire. Átgondolta a lehetőségeit. Mit kellene tennie: beleönteni a szivattyúba, hogy esélye legyen friss, hideg vízre, vagy megigya, ami a korsóban van, figyelmen kívül hagyva az üzenetet? Vonakodva bár, de beleöntötte az összes vizet a szivattyúba. Aztán megragadta a kart, és pumpálni kezdett… nyikorgás, nyikorgás, nyikorgás. Semmi sem jött! Nyikorgás, nyikorgás, nyikorgás. Egy kevéske elkezdett csöpögni, majd vékonyan csordogálni, és végül ömleni! Nagy megkönnyebbülésére friss, hideg víz folyt a rozsdás öreg kútból. Mohón megtöltötte a palackot, és ivott belőle. Aztán még egyszer megtöltötte, és újból kiitta üdítő tartalmát. Aztán megtöltötte a korsót a következő utazó számára. Csordultig töltötte, visszatette a dugót, és ráírta még ezt a rövid megjegyzést: "Higgy nekem, ez tényleg működik." Barátom, ne hagyd figyelmen kívül az üzenetet, amit Jézus hátrahagyott: "Adjatok, és adatik nektek!"

Az erős házasság titka (2)

(Tulcsi, 2009.03.26 16:56)

"Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." (Efézus 4:29)
A házassági konfliktusok közel sem annyira fontosak, mint az, hogy hogyan kezelik őket. Dr. Shae Graham Kosch, aki 32 éve házas, és csaknem ugyanennyi ideje házassági tanácsadó is, azt mondja: "A legtöbb házassági konfliktust soha nem oldják meg. Mindig vannak gondok az apóssal, anyóssal, a gyerekekkel, a pénzzel… Az a fontos, hogy megőrizzük a pozitív beállítottságot… fogadjuk el a másik nézőpontját, hogy megfelelő párbeszédet folytassunk kritizálás és a másik hibáztatása nélkül. A hozzáállásod hosszú távra kihat. Azok a párok, akik megőrzik a kölcsönös tiszteletet és megértést… együtt maradnak." Salamon azt mondta: "A felelőtlen szavak olyanok, mint a tőrdöfés, a bölcsek nyelve pedig gyógyít" (Példabeszédek 12:18 NIV).

A házasság egy különleges kapcsolat, melyet Isten teremtett. Ti már többé nem kettő vagytok, hanem egy (ld. Máté 19:6), ezért, ha konfliktusok támadnak: a) a problémát támadjátok, és ne egymást b) maradj higgadt, így valószínűbb, hogy társad komolyan vesz c) válaszd ki a legmegfelelőbb időpontot a kérdés megbeszélésére, ne akkor fogj hozzá, mikor mindketten fáradtak vagytok, a gyerekek meg éhesek d) vedd figyelembe a társad nézőpontját; a férfiak és nők másképp látják a dolgokat e) ne feledd, hogy lesznek alkalmak, amikor neked kell alkalmazkodnod, máskor pedig a társad fog f) gondosan válogasd meg a szavaidat! "Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre!" "Bátorítsátok egymást" (1Thessalonika 5:11 NIV); "bocsássatok meg egymásnak" (Efézus 4:32); "imádkozzatok egymásért" (Jakab 5:16); "buzdítsátok kölcsönösen egymást szeretetre és jó cselekedetekre" (Zsidók 10:24); "egymás terhét hordozzátok" (Galata 6:2); "részesítsétek előnyben egymást" (Róma 12:10 NKJV)! Nagyjából ennyi lenne!

Tanulj meg hasznot húzni a kritikákból!

(Tulcsi, 2009.03.24 18:21)

"Az okos elfogadja a dorgálást." (Példabeszédek 15:5)
Két fajta kritika van:

1) Alaptalan kritika. Egy napon Henry Ward Beecher prédikálni indult a gyülekezetébe. Ahogy a nagy szónok letette a Bibliáját a szószékre, észrevett egy papírlapot, amelyre ez volt ráírva:"bolond". Beecher jó humorérzékkel ragadta meg az alkalmat. Felemelte a lapot, hogy mindenki lássa, aztán dörgő hangja betöltötte a templomot, ahogy bejelentette: "Általában olyan leveleket szoktam kapni, amelyeket az emberek elfelejtenek aláírni. De ez a levél most más. Az illető aláírta a nevét, de elfelejtette megírni a levelet." Jézus azt mondta: "lesznek bántások" (Lukács 17:1) Tehát számíts rájuk! És ne feledd, a támadás a tisztelet jele! Felfigyelnek rád. Számít, amit csinálsz. Tehát amikor igazságtalanul kritizálnak, felejtsd el, és menj tovább! Jézus ezt tette!

2) Jogos kritika. A jogos kritikában van valamennyi igazság. Van egy régi arab közmondás: "Ha egy ember szamárnak nevez, felejtsd el! De ha öt ember nevez szamárnak, akkor vegyél egy nyerget!" Dr. James G. Kerr, a felső vezetőkkel foglalkozó pszichológus, rámutat arra, hogy a saját magunkra vonatkozó információ megszerzésének egyik legnagyobb akadálya a természetes vonakodásunk attól, hogy megtudjunk magunkról valamit, ami nem hízelgő. Amikor védőbástyákkal vesszük körül saját gyengeségeinket, és megpróbáljuk elrejteni hibáinkat magunk és mások elől, akkor becsukjuk az ajtót az önismeret egy létfontosságú forrása előtt, és ezáltal megfosztjuk magunkat a lelki növekedés örömétől. Ne bujkálj tovább az igazság elől! Mindegyikünk tud fejlődni abban, amit csinál, és ahogy csinálja. Ahogy mondani szokták: "A világon a legnagyobb tere a fejlődésnek van."

Amikor elveszíted, amit szeretsz

(Tulcsi, 2009.03.23 17:26)

"Ha a Siralom völgyén mennek is át… Újult erővel haladnak." (Zsoltárok 84:7-8)
Amikor elveszítesz valamit, amit szeretsz, öt szakaszon mész át: 1) Tagadás – "Nem, ez nem lehet igaz." 2) Harag – "Isten, miért engeded ezt meg?" 3) Alkudozás – "Kérlek, tüntesd el!" 4) Depresszió – Hallgatás és visszahúzódás. 5) Elfogadás – "Ne az én akaratom, hanem a Tiéd legyen meg." Legyen ez egy gyermek, vagy a házasság, vagy a munka, vagy az egészség, stb. elvesztése, ha Istenhez fordulsz, ő megadja a kegyelmet ahhoz, hogy elfogadd, meggyászold, kimutasd, elengedd, és tovább menj megerősödve. Néha gyors enyhülést keresünk az elengedésben, mielőtt végig mentünk volna ezeken a fázisokon. Ez azért van, mert félünk a folyamattól. Arra tanítottak minket, hogy bármilyen érzelemnyilvánítás a gyengeség jele, ezért elrejtjük. De ezzel csak az érzelmi szemetesünkbe gyömöszöljük őket, aztán minden időnket és energiánkat arra fordítjuk, hogy a fedelén üljünk, nehogy kiömöljön a tartalma. "Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket" (János 8:32). Az igazság megismerése és elfogadása az - beleértve a fájdalmas részeit is -, ami szabaddá tesz. Késznek kell lenned a megbocsátásra. De amíg nem birkózol meg a veszteséged szörnyűségével, beleértve bármilyen igazságtalanságot, ami ért, addig nem vagy kész a megbocsátásra. Ha elsieted a megbocsátást, akkor csak részben bocsátasz meg, és csak részben szabadulsz fel. A fájdalom elől menekülsz most? Idő előtt felcseréled valamilyen más érzéssel? Ez nem Isten útja. Jézus azt mondta: "Sírni és jajgatni fogtok… de (végül) szomorúságotok örömre fordul… és örömötöket senki sem veheti el tőletek" (János 16:20-22).