Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tevékenység
 
 
Ezen az oldalon a siófoki Karitász csoport eddigi tevékenységével kapcsolatos információk olvashatók.
 
2010
 
2010.12
Élelmiszergyűjtés (Tesco)
A siófoki Tesco áruházban 2010. december 3-4-én a tavalyihoz hasonlóan ismét a Karitász helyi csoportja bonyolította le az adománygyűjtést. 1740 kg tartós élelmiszert gyűlt össze, amelynek nagy része még karácsony előtt szétosztásra került. A gyűjtésről készült képek itt tekinthetők meg.
2010.12
Egymillió csillag a szegényekért
A siófoki Karitász csoport idén is csatlakozott az "Egymillió csillag a szegényekért" elnevezésű nemzetközi akcióhoz. A csoport szervezésében decemberben 13 településen folyt a jótékonysági gyertyaárusítás: Siófok, Siófok-Kiliti, Balatonföldvár, Balatonszabadi, Balatonendréd, Kára, Köröshegy, Miklósi, Pusztaszemes, Ságvár, Somogydöröcske, Szorosad, Zics.
2010.11
Jótékonysági vásár
A Szent Rita Karitász Csoport lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a november 26-án megrendezett városi jótékonysági vásáron. Az eseményről készült fényképek itt tekinthetők meg.
2010.12
Ruhaadományok kiosztása
Tesco-tól kapott ruhaadományok kiosztása folyamatosan zajlik.
2010.11
Élelmiszerosztás
Ez év november végén szintén az Élelmiszerbanktól kapott 41.000 kg élelmiszert osztottuk ki az alábbi településeken: Ádánd, Andocs, Balatonendréd, Balatonszabadi, Bonnya, Fiad, Kára, Kereki, Kisbárapáti, Kötcse, Miklósi, Nágocs, Nagyberény, Nagycsepely, Nyim, Siófok, Siójut, Som, Somogydöröcske, Szólád, Szorosad, Törökkoppány, Zics.
Ugyanekkor osztottunk élelmiszert Ságvár, Zamárdi, Balatonszemes, Balatonöszöd településeken is.
Az élelmiszerosztásról készült fényképek itt tekinthetők meg.
2010.11
Devecser
November 2-án Devecserbe szállítottunk 377 liter tejet, és 250 liter étolajat, valamint biztosítottuk a fuvart a veszprémi Karitásznak a Tescós ruhaadományt illetően, tekintettel a vörösiszapkárnál nyújtott segítségükre.
2010.06
Élelmiszerosztás
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a siófoki Karitász Csoport számára közel 26 tonna élelmiszer ajánlott fel. A lisztből, tésztából, kekszből és cukorból álló felajánlásból közel 2600 csomag készült, ami a csoport körzetébe tartozó településeken szigorú adminisztráció mellett lett kiosztva. Köszönet a segítőknek a fáradhatatlan munkájukért.
Az érintett települések: Ádánd, Andocs, Balatonendréd, Balatonszabadi, Bonnya, Fiad, Kára, Kereki, Kisbárapáti, Kötcse, Miklósi, Nágocs, Nagyberény, Nagycsepely, Nyim, Siófok, Siójut, Som, Somogydöröcske, Szólád, Szorosad, Törökkoppány, Zics.
Ugyanebben az időszakban a Katolikus Karitász EU-s élelmiszerosztás keretében az alábbi településeken osztottunk élelmiszert: Ságvár, Zamárdi, Balatonszemes, Balatonöszöd.
2010.04
Béres csepp osztás
Áprilisban az egyházmegyei Karitásztól kapott Béres cseppeket osztottuk ki a Ferences nővérek segítségével.
2010.02
Joghurtosztás
A siófoki Karitász csoport számára február elején nagy mennyiségű joghurtot ajánlottak fel. A romlandó élelmiszert gyorsan el kellett juttatni a rászorulókhoz, így első körben 2050 db joghurt került kiosztásra Siófokon, Andocson, Karádon, Nágocson, valamint a Tabi Katolikus Iskolában. Második körben 3250 db joghurt került Ádándra, Balatonszabadina, Zamárdiba, Balatonendrédre, Nagyberénybe, Kibárapátiba és Fiadra.
2010.01
Élelmiszerosztás
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület közel 6000 kg tartós élelmiszert ajálott fel a siófoki Karitász csoport számára. Az önkéntesek december 29-én csomagolták, majd Siófokon, Siójuton, Ádándon, Balatonendréden, és Nágocson osztották ki a csomagokat a rászorulók számára. A csomagolásról és az osztásról készült képekből készült összeállítás itt tekinthető meg.
 
2009
 
2009.12
Használt ruhák gyűjtése
Folyamatosan gyűjtjük és osztjuk a Szegénygondozó Nővéreknél a ruhaneműt, főleg a vidéki településekre juttatjuk el ezeket.
2009.12
Élelmiszercsomagok kiosztása
Az áruházi gyűjtésekből származó élelmiszert az alábbi településekre jutattuk el: Ádánd, Balatonendréd, Nagyberény, Som, Nyim, Ságvár, Zamárdi, Köröshegy, Szántód, Siójut, Kisbárapáti, Fiad, Andocs. Ezeken a településeken 680 db. élelmiszercsomag került kiosztásra, átlagosan 7-8 kg csomagok kerültek a rászoruló családokhoz még karácsony előtt.
2009.12
Élelmiszergyűjtés (Auchan)
A 2008-as és 2009-es Tescóban történt gyűjtési akció sikerét látva az Élelmiszerbank a siófoki Karitász csoportot kérte fel, hogy december 11-én pénteken délután, és 12-én szombaton egész nap a székesfehérvári Auchan áruházban élelmiszert gyűjtsön a szegények javára. A gyűjtés megszervezése nem csak az áruház mérete miatt rótt nagy terhet a csoportra, hanem a távolság miatt is.
Hála Istennek, a jó szervezésnek, és a közel 50 (!) önkéntes munkájának, az akció sikerrel zárult: a két nap 3000 kg tartós élelmiszert sikerült összegyűjteni, és elszállítani. Az Élelmiszerbank munkatársai email-ben gratuláltak a siófoki Karitász csoport vezetőjének, mert ennyi élelmiszert még sehol nem sikerült munkatársaiknak gyűjteni.
2009.12
Egymillió csillag a szegényekért
A siófoki Karitász csoport idén is csatlakozott az "Egymillió csillag a szegényekért" elnevezésű nemzetközi akcióhoz. A csoport szervezésében 2009. december 6-án kilenc helyszínen folyt a jótékonysági gyertyaárusítás: Siófokon a Fő utcai és a Szépvölgyi utcai templomban, Kilitin, Szabadiban, Ságváron, Zamárdiban, Balatonendréden, Balatonföldváron és Kőröshegyen. Az akció idén 1200 gyertyával indult. Az adománygyűjtést a siófoki adventi vásárban is megismételtük, kevés sikerrel.
2009.12
Együttműködési megállapodás a helyi roma egyesülettel
Decemberben a siófoki Karitász csoport együttműködési megállapodást kötött a siófoki és környéki roma egyesülettel. A csoport 500 kg élelmiszert adott át, mely az áruházi gyűjtésekből származott.
2009.10
Együttműködési megállapodás a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel
Október végén a siófoki Karitász csoport vezetője együttműködési megállapodást kötött a Magyar Élelmiszebank Egyesülettel 5 település krízis-intervenciós élelmiszerrel való ellátására. Közel 6000 kg élelmiszert került kamionnal leszállításra Budapestről, Siófokra amit 24 önkéntes december 29-én egy kellemes együttlét közben 620 db szétosztható csomagra dobozolt szét.
A települések, amelyek ebből az élelmiszerből részesülnek: Siófok, Siójut, Ádánd, Balatonendréd és Nágocs. Ezeken a településeken a helyi aktivisták segítségével idén január 19-ig 620 db egyenként 10 kg súlyú adománycsomag kiosztása történt meg.
2009.10
Élelmiszergyűjtés (Tesco)
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2009-ben is élelmiszergyűjtést szervezett az Élelmezési Világnap alkalmából a rászorulók megsegítéséért.
A siófoki Tesco áruházban 2009. október 16-17-én - a tavalyihoz hasonlóan - ismét a Karitász helyi csoportja bonyolította le az adománygyűjtést. 27 fő önkéntes dolgozott a másfél nap alatt, akik szórólapot osztottak, átvették az élelmiszert, dobozolták a teherautóban. 1300 kg tartós élelmiszert gyűlt össze, amit a gyűjtés követő napokban az önkéntesek dobozoltak, szortíroztak, és előkészítettek osztásra.
2009.03
Ruhaosztás
A 2008 karácsonyi adománygyűjtés, illetve további egyéni felajánlások során összegyűlt ruhákból 2009.03.30-án a Karitász csoport ruhaosztást szervezett a siófoki Szent Lőrinc templom előtt. Az osztásról személyes értesítést kaptak azok a csoport által ismert rászoruló családok.
 
2008
 
2008.12
Karácsonyi adományosztás
A siófoki Karitász csoport önkéntesei karácsony előtt sok rászoruló családhoz, vagy egyedülálló, idős, beteghez juttattak el adománycsomagot. A csomagokat a TESCO-Élelmiszerbank-Karitász gyűjtési akció keretében összegyűlt tartós élelmiszerekből, illetve a karácsonyi adománygyűjtés során felajánlott édességből, játékokból, ruhákból állítottuk össze.
Hála Istennek, és a siófoki emberek nagylelkűségének volt mit a dobozokba rakni, mert mindkét akció során rengeteg felajánlás érkezett. Így a karácsony előtti időszakban több, mint 200 családhoz jutottunk el Siófokon, Kilitin, Fiadon, Kisbárapátiban, Zicsen, Nágocson, Siójuton, Andocson, Ságváron, Gamászán és Balatonendréden, ahol igen nagy szükség van a segítségre.
2008.12
Egymillió csillag a szegényekért
A siófoki Karitász csoport is csatlakozott az "Egymillió csillag a szegényekért" elnevezésű nemzetközi akcióhoz, melynek keretében 2008. december 6-án és 7-én jótékonysági gyertyaárusítás folyt a plébánia udvarán. A gyertyákért felajánlott összegből a karitász élelmiszer adománnyal segíti szegényeket. A siófoki, szabadi, és kiliti emberek jó szándékát mutatja, hogy a két nap alatt majdnem 400 gyertya fogyott el. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki adományával, vagy munkájával segítette ezt a kezdeményezést.
2008.12
Karácsonyi adománygyűjtés
A siófoki Karitász csoport december 6-án adománygyűjtést szervezett a Plébánián. Hála a siófoki emberek nagylelkű felajánlásainak rengeteg adomány érkezett. Többek között 6 karton bejgli, sok sütemény, 2 zsák eredeti csomagolásban lévő teljesen új gyerekcipő, több kiló szaloncukor, rengeteg használt ruha, stb...
Az adományokat a Karitász önkéntesei elszállították, szortírozták, és tartós élelmiszerekkel kiegészítve névre szóló csomagot készítettek belőlük a rászorulók számára.
2008.10
72 óra kompromisszumok nélkül
három történelmi egyház szeretetszolgálatainak együttműködésének köszönhetően összesen 2300 fiatal végzett 72 órán keresztül - október 24. és 26. között - valamilyen közhasznú tevékenységet.
A budapesti megnyitón Jakab Rita, a projektet szervező Ökumenikus Ifjúsági Iroda munkatársa köszöntötte azokat a fiatalokat, akik ezen az őszi reggel - amely, mint említette, iskolaszüneti nap - korán felkeltek, és összegyűltek, hogy együtt tegyenek valamit másokért.
Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspök elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: ebben a világban, amelyben sok rossz kompromisszum születik, és amely sokkal inkább a szavak világa, semmint a tetteké, különösen nagy jelentősége van egy ilyen eseménynek. A 72 óra projektjei éppen a tettekről szólnak: amikor a következő három napban a fiatalok összeszedik a mások által hanyagul eldobált szemetet, vagy odaállnak olyan rászorulók mellé, akiknek szükségük van támogató szeretetünkre, akkor megtapasztalhatják, hogy együtt jót tenni jó, és közösen, összefogással többre vagyunk képesek.
Siófokon az akció keretében a Karitász aktivistái több tevékenységet is végeztek. Ezen a hétvégén történt meg az TESCO-Élelmiszerbank-Karitász akció során gyűjtött 1,2 tonna tartós élelmiszer csomagolása. Vasárnap délután a templomban, a szentségimádás előtt zenés áhítatot és előadást tartottak a szolgáló szeretetről.
2008.10
Élelmiszergyűjtés (Tesco)
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület minden évben élelmiszergyűjtést szervez az Élelmezési Világnap alkalmából a rászorulók megsegítéséért. A non-profit szervezet október 17-én és 18-án valamennyi Tesco hipermarketben, országszerte 83 áruházban várta a lakossági felajánlásokat.
Siófokon a Karitász helyi csoportja szervezte e az adománygyűjtést, aminek keretében 1,2 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a siófoki lakosoknak a nagylelkű felajánlásokért. Az összegyűjtött élelmiszerrel teljes egészében a siófoki Karitász csoport rendelkezhetett. Ennek eredményeképp karácsony előtt közel száz család, illetve egyedülálló idős, beteg otthonába jutott el a segítség.